IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсата в САЩ се срина

Мощният спад доведе до призив на американския финансов министър за запазване на доверието в пазара

08:21 | 16.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата в САЩ се срина

Американските индекси се сринаха в първата борсова сесия за седмицата, след като банкрутът на четвъртата по големина инвестиционна банка в страната Lehman Brothers беше оповестен официално. За масираните разпродажби повлияха още новината за придобиването на Merill Lynch от Bank of America, както и проблемите с осигуряването на капитал от страна на AIG. Именно значителните трудности пред AIG поставиха въпроса дали тя не е следващата финансова институция, която върви към банкрут.

В резултат от поредицата разочароващи новини широкият индекс на борсата в Ню Йорк S&P 500 регистрира най-голямото си дневно понижение от терористичните атаки през септември 2001 година досега. Той се срути с цели 4,7 на сто (59 пункта) до стойност на затваряне 1 192,70 пункта, което е най-ниското ниво на индекса от октомври 2005 година досега.

Dow Jones се смъкна с 4,4 на сто (504,48 пункта до 10 917,51 пункта), а технологичният индекс Nasdaq изгуби 3,6 на сто до 2 179,91 пункта. В процентно изражение основният индекс на американския пазар отбеляза най-големия си спад от октомври 2002 година насам.

Само в рамките на вчерашната сесия беше заличена пазарна капитализация в размер на 600 млрд. долара за компаниите от S&P 500, предава Bloomberg. Закъсалата финансова компания AIG регистрира понижение на акциите си в размер на 61 на сто, а друг финансов гигант - Washington Mutual понижи капитализацията си с 27 на сто. Акциите на Citigroup пък поевтиняха с 15 на сто.

Разпродажбите накараха мнозина да определят 15 септември 2008 година като "черния понеделник" за борсовата търговия. Това принуди финансовия министър на САЩ Хенри Поулсън да направи изказване, с което да успокои американците, призовавайки ги да запазят доверие във финансовата система на страната.

Министърът на финансите на САЩ Хенри Поулсън отправи апел към населението да запази доверието си в „стабилността и издръжливостта на американската финансова система“, предава АР. В своето изявление в Белия дом министърът е заявил, че той никога не е и помислял „да постави данъкоплаците на риск, карайки ги да плащат за проблемите в Lehman Brothers“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още