IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на суровините също отбелязаха силен спад

Единствено златото се покачи, след като инвеститорите видяха в него хедж срещу глобалната рецесия

16:34 | 15.09.08 г.
Цените на суровините също отбелязаха силен спад

След мощните понижения на почти всички световни фондови пазари, цените на суровините също се сринаха днес. Станахме свидетели и на силно поевтиняване на петрола.

Към момента фючърсите за доставка на суров петрол през октомври се търгуват за 95,54 долара за барел, което представлява спад от 5,64 на сто спрямо миналата седмица. Брентът пък падна до 92,7 на сто, или с 4,88 на сто спрямо стойността му в петък.

Освен петрола, металите също отстъпват днес. Цинкът пада с 6,18 на сто до момента и последно се търгуваше на 1 761 долара за тон. Алуминият пък отстъпи с 3,04 на сто и последно един тон се търгуваше за 2580 долара. Оловото падна до 1839 долара за тон, което е понижение от 4,73 на сто.

Причината за стръмното падение на суровинните метали бяха страховете за влошаване на световната икономика и глобална рецесия. Това има потенциала да намали драстично потреблението на тези суровини и затова падат и цените им, смятат анализатори.

Единствено златото се повиши, тъй като в него инвеститорите видяха хедж срещу рецесията. Към момента една тр. унция се разменя за 774,6 долара, или с 1,04 на сто по-скъпо от петък.

Царевицата, пшеницата и соята се понижават до момента. Към момента един бушел царевица се търгува на 5,5 долара, а пшеница на 7,12 долара. Един бушел царевица е около 25,40 килограма, а бушел пшеница е 27,21 кг.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още