IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сорос губи между 180 и 450 млн. долара заради Lehman

В периода между 31 март и 30 юни легендарният инвеститор закупува около 10 млн. акции на Lehman

12:19 | 15.09.08 г.
Сорос губи между 180 и 450 млн. долара заради Lehman

Никой не е застрахован от грешки и това явно важи дори и за Джордж Сорос. В периода между 31 март и 30 юни именитият финансист е закупил 9,47 млн. акции от инвестиционния банкер Lehman Brothers, по данни на Bloomberg. Поради големия обем на сделката, която представлява 1,4 на сто от Lehman, Сорос трябваше да обяви сделката пред Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC).

В периода, когато купува, акциите на Lehman се търгуват най-ниско на около 12 долара за акция. В зависимост обаче от точното време на покупката делът може да е струвал и около 450 млн. долара. Според анализатори, именно ниското P/B на Lehman (тогава компанията се търгува на около 50 на сто от счетоводната си стойност) кара Сорос да купи дял в банката.

Покупката е направена чрез фонда, управляван от Сорос - Soros Fund Management LLC, който управлява около 20 млрд. долара.

След новините за инвестицията акциите на Lehman се покачват с около 10 на сто. Анализатори коментират, че именно гласуваното доверие на Lehman от име като Сорос е причината за повишението на книжата.

Нямаме данни дали инвеститорът, който докара до фалит Английската централна банка, все още притежава акциите на Lehman (или отдавна се е отървал от тях на по-ниска загуба), но ако това е така, загубата му до момента може да възлезе на между 180 и 450 млн. долара.

В петък делът на Сорос би струвал около 30 млн. долара.

По-рано днес стана ясно, че Lehman е подала заявление за обявяване на банкрут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още