IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола падна под 100 долара

Ураганът Айк не нанесе очакваните големи поражения и котировките паднаха до най-ниските си нива за последната половин година

09:29 | 15.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола падна под 100 долара

Петролът поевтиня до цени под 100 долара за барел за пръв път през последните шест месеца, тъй като се появиха твърдения, че ураганът Айк не е засегнал значително производствените мощности и няма да доведе до значителни сътресения за американското производство на петрол, съобщава Bloomberg.

Въпреки че през последните няколко дни беше прекратена работата в рафинерии, осигуряващи над 20 на сто от общия преработвателен капацитет на САЩ, котировките не отбелязаха повишения, тъй като фабриките не съобщават за значителни повреди. За успокояването на пазара допринесе и решението на американското енергийно министерство да отпусне 309 хил. барела от държавния резерв с цел предотвратяване на недостиг на предлагането в района на Хюстън.

От началото на седмичната търговия на електронната платформа на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през октомври отстъпват с 2,14 на сто до 99,04 долара за барел. По-рано през нощта бяха достигнати и нива от под 98,50 долара, което е най-ниското ниво от 26 февруари досега. Понижението в цената на бензина е дори още по-драстично, като само в рамките на часове цената му се смъкна с над 5 на сто до 2,6225 долара за галон.

В резултат на днешното понижение цената на американския лек суров петрол вече е с 33 на сто по-ниска от постигнатия на 11 юли рекорд от 147,27 долара за барел.

На електронната платформа на борсата в Лондон цената на петрола от сорта Брент продължава спада си и днес и е на път да отбележи 13-то поредно дневно понижение. След стартирането на търговията котировките падат с 1,73 на сто до 95,85 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още