IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меглена Кунева: Клиентите на банките предпочитат стандартни договори

Стандартните информационни формуляри са част от новата Директива относно потребителския кредит и ще бъдат разгледани от инвестиционна гледна точка

16:20 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Меглена Кунева: Клиентите на банките предпочитат стандартни договори

79% от потребителите биха предпочели да видят договорите си с банката, представени в стандартна форма, така че да може лесно разходите на отделните банки да бъдат сравнени, което пък ще позволи на потребителите да направят по-добър избор. Това е подчертала днес на конференцията Eurofi в Ница еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Кунева е говорила на форума за необходимостта от подобряване на финансовите услуги за потребителите в ЕС, за да съществува конкурентен и интегриран финансов пазар на дребно. По време на речта си тя е посочила проблемите, пред които се изправят потребителите в този сектор, включително недостатъчното финансово образование, недостатъчната и объркваща преддоговорна информация и повсеместната липса на прозрачност в сектора на финансовите услуги. По думите й това води до ниско ниво на доверие на потребителите във финансовите сделки, избор на неуместни продукти и по-високи разходи.

Кунева е посочила, че стандартните информационни формуляри са част от новата Директива относно потребителския кредит и ще бъдат разгледани от инвестиционна гледна точка, след като бъде прието новото предложение за ревизирана директива относно инвестиционните фондове. Резултатите от работата, извършена от ЕК в борбата със скритите или неразбираемите банкови такси, също ще бъдат налице през 2009 г.

Еврокомисарят е казала още, че потребителите трябва да „знаят предварително под какво точно се подписват“ и че е решена да въведе реални подобрения във финансовите услуги, които да бъдат почувствани от всеки потребител във всяка държава-членка на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още