IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И днес мечките преобладават в Европа

Книжата на производителите на суровини се повишиха след откриването на ново петролно находище в Бразилия

14:59 | 11.09.08 г.
И днес мечките преобладават в Европа

15 от 18-те основни европейски индекса се оцветиха в червено днес, след негативната по-рано тихоокеанска сесия. Движещи спада на европейските книжа бяха компаниите от жилищния сектор, както и финансовите акции.

Сумарният индекс за Западна Европа – Stoxx 600, отстъпва до момента с 0,7 на сто до 275,34 пункта. От началото на годината бенчмаркът е загубил 25 на сто.

Ситуацията при местните пазари е сходна. Английският бенчмарк FTSE 100 отстъпва до момента с 0,88 на сто (45 пункта) до 5 321 пункта. Индексът на най-голямата европейска икономика – немският DAX, отстъпва с 1,1 на сто и последно се котираше на 6 141 пункта. Френският CAC 40 е на ниво 4 249 пункта, което е с 0,8 на сто по-ниско от стойността му при вчерашното затваряне.

Пазарите се подготвят за глобална рецесия и тепърва ще видим компаниите да ревизират прогнозите си за печалбата за идните периоди, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg.

Един от малкото повишаващи се сектори до момента е този на производителите на суровини. Акциите на най-голямата минна компания в света – BHP Billiton, се повишават до момента с 1,4 на сто и последно се разменяха за 1 405 пенса. Rio Tinto също реализира печалба от над 1 на сто до момента.

Причината за ралито на сектора са рекордно ниските цени на акциите на компаниите в него, което накара инвеститорите да смятат, че е добър момент за отваряне на позиции там.

Петролната компания BG Group също регистрира значителен ръст днес, след като от компанията съобщиха, че заедно с Petroleo Brasileiro SA и Galp Energia SGPS SA са открили ново находище на петрол в Бразилия, което според специалистите има между 3 и 4 млрд. барела лек суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още