IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страхът от урагана Айк вдигна цената на петрола

Навлизането на стихията в Мексиканския залив доведе до прекъсване на низходящото движение на котировките

09:01 | 11.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Страхът от урагана Айк вдигна цената на петрола

Цената на петрола прекъсна понижението си от последните дни и регистрира ръст по време на електронна търговия след края на вчерашната борсова сесия в САЩ. Причина за поскъпването стана навлизането на урагана Айк в Мексиканския залив, което беше съпроводено с увеличаване на силата на природната стихия.

Движението на урагана е довело до затварянето на част от платформите за добив на петрол в региона и до спирането на дейността на пристанището в Луизиана, което е най-големият терминал за внос на суровината в САЩ, предава Bloomberg. През въпросното пристанище се осъществява вносът на 13 на сто от цялото количество вносен петрол за американската икономика.

По време на вчерашната борсова сесия в САЩ петролът поевтиня с 68 цента до най-ниската цена на затваряне от 2 април насам – 102,58 долара за барел. Като следствие от това цената на черното злато се отдалечи на близо 30 на сто от регистрирания на 11 юли рекорд от 147,27 долара за барел.

В часовете на електронна търговия обаче петролните фючърси с доставка през октомври поскъпват с 0,9 на сто и цената им достига 103,47 долара за барел по време на азиатската борсова сесия.

Вчера в Лондон цената на петрола от сорта Брент се понижи с 1,4 на сто (1,37 долара) и търговията приключи при цена 98,97 долара за барел, което е първо затваряне на ниво под 100 долара от 24 март насам. По време на електронната търговия котировките временно преминаха над 100 долара, но към момента се запазват на 99,76 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още