IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Уорън Бъфет излиза от бизнеса със застраховане на банкови депозити

Действията на Бъфет са показателни за силните опасения в сектора от още банкови фалити

17:57 | 10.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Уорън Бъфет излиза от бизнеса със застраховане на банкови депозити

Милиардерът Уорън Бъфет, който е най-богатият човек в света според класацията на списание Forbes, е дал указание на подразделението на компанията си Berkshire Hathaway - Kansas Bankers Surety (KBS), да прекрати застраховането на банкови депозити на граждани, които са за суми, превишаващи гарантираната от държавата сума при фалит на дадена банка, съобщава вестник „Ведомости”, позовавайки се на Wall Street Journal.

Новината нанася поредния удар на финансовия сектор, който се опитва да успокои разтревожените си клиенти.

Източници на Wall Street Journal са заявили, че указанията на Бъфет са били дадени в понеделник. Чък Тол, старши вицепрезидент на KBS, е отказал коментар на въпроса защо компанията му се отказва от тази дейност. По думите му Kansas Bankers Surety ще обсъди въпроса отделно с всяка банка.

Тол не е потвърдил, нито е отрекъл дали Уорън Бъфет е дал нареждането. Самият Бъфет е отказал коментар.

Оттеглянето на Бъфет от този бизнес е показателно за силните опасения в сектора от още банкови фалити, пише Wall Street Journal.

Kansas Bankers Surety обслужва клиентите на около 1500 банки от 30 американски щата. Тя предлага застраховки за сумите, които не попадат в обсега на щатската Федерална корпорация за застраховане на депозитите (FDIC). От началото на годината в САЩ са банкрутирали 11 банки, от тях 7 - от 11 юли насам.

FDIC гарантира на клиентите на фалирали банки изплащане на сума до 100 хил. долара. Гаранцията се простира и върху всички депозити на един човек в дадена банка.

Когато банка банкрутира в САЩ, тя минава под контрола на FDIC, която й търси купувач. Ако бързо бъде намерен нов собственик на банката и той се съгласи да поема изцяло нейните задължения, клиентите на фалиралата банка запазват в пълен размер депозитите си и просто стават клиенти на друга банка.

Ако обаче не се намери купувач на фалиралата банка или той не може (или не иска) да поеме всички нейни дългове, то тогава вложителите губят сумите по влоговете си в размер над 100 хил. долара. Например при банкрута през август на Columbian Bank & Trust, по данни на FDIC 46 млн. долара по 610 сметки не попадат в обсега на държавните гаранции.

KBS е била застраховала част от депозитите в Columbian Bank и е загубила пари при банкрута на банката, съобщават запознати. Чък Тол е отказал коментар по въпроса дали Columbian е била клиент на KBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още