IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Волатилност на пазарите - виновни са спекулантите!

Според някои анализатори зад скорошните въртележки на световните пазари стоят злонамерени спекуланти

17:29 | 10.09.08 г.
Волатилност на пазарите - виновни са спекулантите!

Инвеститорите в индекси на суровини, които бяха обвинени за рекордното покачване на цените на петрола, са продали фючърси върху черното злато на стойност 39 милиарда долара за периода между рекорда през юли и 2 септември, което накара цената му да падне, се твърди в доклад, цитиран от Bloomberg.

Майкъл Мастърс, президент на хедж фонда Masters Capital Management, обвинява инвеститорите, които купуват и държат индекси върху суровини, че покачват цените до рекордни стойности и след това предизвикват спада им. Неговият доклад излиза ден преди събранието на Комисията за търговия със стокови фючърси, на което ще се обсъждат резултатите от проучването й за търговията с енергоносители.

Според Мастърс ограниченията върху търговците ще понижат цените на петрола до 65-70 долара за барел. Конгресът, позовавайки се на твърденията на Мастърс, е въвел досега над 20 мерки за ограничаване на спекулацията. Натискът от страна на Конгреса върху Комисията за търговия със стокови фючърси да ограничи анонимните поръчки, е навредил на позициите на търговците със суровинни индекси, смята Мастърс.

„Не мисля, че е съвпадение това, че капиталите бяха изтеглени от търговията с индекси точно когато инвеститори бяха поставени под натиск“, казва в интервю Мастърс, който настоява за нормативна рамка, която да постави ограничения на притежателите на индекси върху суровини.

Фючърсите върху суровия петрол достигнаха рекордни стойности от 147,27 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк на 11 юли, което се равнява на годишно увеличение от 53 на сто, след което спаднаха с 26 на сто на 2 септември до 109,71 долара за барел.

„Спекулантите, които покачиха цените, на практика направиха така, че балонът да се спука“ смята Фейдъл Гейт, който е директор по изследванията за нефт и газ в Oppenheimer Capital, Ню Йорк. „Те си казаха: Достатъчно, играта свърши. Ще залагаме на друг фаворит“.

Комисията за търговия със стокови фючърси се очаква утре да публикува доклад, който да изложи заключенията й за влиянието на инвеститорите в индекси и нерегулираната търговия върху цените на суровините. Според хора, запознати с дискусията, регулаторните органи може да изискат от банките на Уолстрийт периодично да им изпращат позициите си по енергийните фючърси, свързани с нерегулирания пазар със суапи.

JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Barclays и Morgan Stanley контролират 70 на сто от суапите със суровини, а дилърите на суапи са най-големите притежатели на фючърсни контракти върху суровия петрол на борсата Nymex.

Банките сключват суап сделки с авиокомпании и хедж фондове, за да извлекат полза от движенията в цените на петрола и след това покриват част от риска на фючърсните пазари като Nymex.

„Тези големи финансови играчи се превърнаха в основен източник на скорошната голяма ценова волатилност“, се казва в доклада на Мастърс.

Комисията е поискала информация от търговците и е наложила ограничения на броя контракти върху петрол, които един инвеститор може да притежава.

Критиците на Мастърс твърдят, че той няма достъп до необходимите му данни за заключенията си. Действащият председател на Комисията за търговия със стокови фючърси Уолтър Лукен е сред хората, които поставят под въпрос верността на неговите твърдения.

„Точно както прогнозите за времето нямат ефект върху самото време, така и спекулантите с енергийни ресурси нямат влияние върху цената на петрола“, казва Скот Талбот, който представя инвеститорите. „Неговата грешка е, че пренебрегва принципите на търсенето и предлагането, които определят цената на петрола.“

По-рано тази година Мастърс обяви, че спекулиращите с индекси като инвеститорите, търгуващите със Standard & Poor's GSCI, притежават активи на стойност 260 млрд. долара, след като през 2003 г. са разполагали с активи за 13 млрд.

„Бих искал хората, които защитават тезата за търсенето и предлагането, да обяснят как може петролът да струва 95 долара през януари, 150 долара през юни и отново 100 долара през септември“, казва Мастърс.

Хедж фондът на Мастърс притежава акции в четирите основни авиолинии в САЩ. Авиокомпаниите хеджират цената на петрола и пострадаха от силните й флуктуации.

Мастърс заяви, че неговите данни са получени чрез екстраполация на информацията от селското стопанство, която е публично достояние, за да достигне до данните за инвестициите във фючърси върху петрола.

Данните на Комисията за търговия със стокови фючърси показват, че спекулативните нетни дълги позиции при петрола от 115 хиляди в началото на март са преминали в нетни къси позиции, или с други думи очаквания за спад, до 22 юли, когато цените започнаха да падат. За седмицата до 2 септември нетните дълги спекулативни позиции са били 14 331.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още