IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азербайджан с най-много реформи за облекчаване на бизнеса*

В общата класация на страните, в които е най-лесно да се прави бизнес, България се нарежда на 45-а позиция при 44-а миналата година

12:03 | 10.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Азербайджан с най-много реформи за облекчаване на бизнеса*

Азербайджан е начело в световната класация по осъществени реформи при бизнес регулациите тази година, а Сингапур остава най-добрата страна за правене на бизнес, показва годишният доклад на Световната банка за най-добрите страни за правене на бизнес.

В общата класация България се нарежда на 45-а позиция, след като миналата година бе наредена едно място по-нагоре, а Румъния запазва 47-та си позиция.

Новият доклад на Световната банка отчита общо 239 реформи, реализирани в периода юни 2007-юни 2008 г., които съответно улесняват правенето на бизнес в 113 икономики.

За пета поредна година Източна Европа и Централна Азия водят в класирането по региони, като над 90 на сто от страните там са осъществили някакви реформи.

Африка също отбелязва рекордна година с 28 страни, осъществили общо 58 реформи.

В топ десет на страните по осъществени реформи освен Азербайджан са включени още Албания, Киргизстан, Беларус, Сенегал, Буркина Фасо, Ботсвана, Колумбия, Доминиканската република и Египет. Миналата година България също беше в топ десет по осъществени реформи заради облекчаването на данъчното бреме за бизнеса и улесняването на плащането на данъците онлайн.

Проучването класира страните по десет индикатора на бизнес регулациите, които отчитат времето и разходите за изпълнение на изискванията за стартиране и осъществяване на даден бизнес, търговия в чужбина, плащане на данъци и прекратяване на бизнеса.ю

През изминалата година България е осъществила реформи по четири от наблюдаваните показатели, като улеснява стартирането на бизнес, плащане на данъци, изпълнение на договори и прекратяване на бизнес. Получаването на разрешителни за строителство пък е станало по-трудно вследствие на повишаване на таксите и въвеждане на допълнителни изисквания.

На второ място след Сингапур в общата класация е Нова Зеландия, а на трето – САЩ. Челната десятка се попълва от Хонконг, Дания, Великобритания, Ирландия, Канада, Австралия и Норвегия. Всички тези страни запазват миналогодишните си позиции, с изключение на Австралия и Норвегия, които са сменили местата си.

В проучването са включени 181 икономики.

*Информацията е допълнена в 13 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 10.09.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още