IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ занижи прогнозата си за световен икономически ръст тази година

През 2009 обаче се очаква възстановяване на растежа

17:33 | 09.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ занижи прогнозата си за световен икономически ръст тази година

Ръстът на световната икономика ще се забави още през второто полугодие на тази година, а проблемите във финансовия сектор са основният риск пред шансовете за възстановяване през 2009 г., смята първият зам.-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Джон Липски, цитиран от Ройтерс.

МВФ все още уточнява прогнозите си, които ще бъдат съобщени следващия месец. От фонда обаче смятат, че световният икономически растеж ще се забави в края на 2008 до около 3 на сто спрямо 5 на сто за 2007, след което през 2009 г. отново ще се усили до 4 на сто.

Предишната прогноза на МВФ от средата на юли беше за глобален растеж 4,1 на сто за 2008 и 3,9 на сто през 2009 г.

По думите на Липски възстановяването на растежа през следващата година ще е благодарение на поевтиняването на петрола и достигането на дъно на щатския пазар на жилища.

Цените на суровините остават високи и волатилни, но резкият спад в цената на петрола в последно време ще отслаби в краткосрочен план инфлационния натиск в развитите страни, смята Липски.

МВФ очаква за САЩ растеж от около 1% през 2008 на база сравнение на четвъртото тримесечие със съответното тримесечие на 2007 г. За 2009 от фонда прогнозират растеж от около 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още