IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Английско градче въведе собствена валута

Луиският паунд е специален чек, който може да се похарчи само в определен район

17:42 | 09.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Английско градче въведе собствена валута

Град Луис в Южна Англия от днес въвежда в обращение собствена валута – луиски паунд, съобщава CNN. В града се счита, че собствената валута ще им помогне да противостоят на инфлацията и напрежението на финансовите пазари.

Общо около 50 местни фирми са се съгласили да използват луиския паунд. Те смятат, че по този начин ще подобрят лоялността на потребителите към тях. На свой ред, за потребителите местната валута е изгодна с това, че средствата няма да отиват в други райони на Англия, а ще остават в града.

Практически новата валута представлява специален чек, който може да се похарчи само в определен район. По всяко време притежателите на луиски паундове ще могат да ги обменят за традиционните британски лири, като един 1 луиски паунд е равен на 1 британски.

Към днешна дата са изготвени около 10 000 луиски паундa. В следващите 2 седмици нововъзникналата валута ще се продава с 10% отстъпка от определения й курс.

Любопитно е, че в миналото в този район веднъж вече са въвеждали собствена местна валута, различна от британската. Тя е била в обращение в периода 1789-1895 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още