IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия инвестира парите от петрола си в акции и корпоративни облигации

Разглежда се възможността за инвестиции не само в развити страни, но и в ценни книжа и валута на развиващи се пазари

16:02 | 09.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Русия инвестира парите от петрола си в акции и корпоративни облигации

Русия може да инвестира до половината от средствата от фонда от петролните приходи в акции, а други 30 на сто – в корпоративни облигации, включително дългови инструменти на развиващите се пазари, заяви зам.-финансовият министър Дмитрий Панкин, цитиран от Ройтерс.

„Ако финансовата стратегия бъде одобрена съгласно нашето предложение (...)*, може да разполагаме със значима сума пари в рамките на 10-15 години, които да бъдат инвестирани в дългосрочни инструменти“, е заявил Панкин.

Държавните петролни фондове от Китай до Дубай, които общо управляват активи на стойност близо 3 трлн. долара, привлякоха вниманието на световните финансови пазари тази година. Русия е „нова“ в тази игра, тъй като отдели своя фонд от резервния фонд в помощ на бюджета по-рано тази година.

Финансовото министерство трябва да представи предложението си на правителството до 1 октомври.

По думите на Панкин в дългосрочен план акциите осигуряват по-висока възвръщаемост от държавните облигации. Печалбата може да бъде увеличена допълнително чрез географска диверсификация, казва зам.-министърът. „Смятам, че ще е възможно да се включат не само акции и валута на страните от Г-8, но и такива на развиващи се пазари“.

„Ако имаме портфолио с голямо разнообразие на различни инструменти, е възможно да постигнем същото ниво на риск (...) с по-висока възвръщаемост“.

Панкин не изключва възможността част от фонда (не повече от 5 на сто) да се използва директно, а не за портфейлна инвестиция.

Някои страни като САЩ, в които държавните петролни фондове инвестират, се опасяват от придобиването на чуждестранен контрол в ключови местни компании. Освен това отношенията между Русия и Запада са допълнително влошени заради конфликта в Грузия. Според Панкин обаче няма опасност от политически спънки заради големия интерес от привличането на средствата на петролните фондове.

По думите му петролният фонд на Русия ще нарасне до около 100 млрд. долара до края на тази година, в зависимост от цените на черното злато.

Фондът може да започне първите си закупувания съгласно новата инвестиционна стратегия най-рано през първото полугодие на следващата година.

*Непълен цитат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още