IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на борсите в Азия заличи спечеленото вчера

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific изгуби 2,1 на сто от стойността си след вчерашното рали от 3,9 на сто

12:25 | 09.09.08 г.
Спадът на борсите в Азия заличи спечеленото вчера

Цените на акциите в Азия спаднаха, след като вчера бе отчетено най-голямото покачване от 7 месеца на регионалния индекс MSCI Asia Pacific. 

Понижението бе породено от поевтиняването на книжата на производителите на суровини и финансовите компании заради притесненията за забавянето на икономическия растеж в световен мащаб. Сериозни загуби претърпяха и корабните превозвачи.

Анализаторите прогнозират по-големи отписвания на активи от страна на Lehman Brothers, което възобнови опасенията, че загубите на световния кредитен пазар ще се увеличат. Акциите на финансовите компании вчера отбелязаха на-големия скок от десет години, след като американското правителство пое контрола над Fannie Mae и Freddie Mac.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific изгуби 2,1 на сто от стойността си до 118,80 пункта след покачването с 3,9 на сто от вчера. Понижение отчетоха девет от десетте индустриални групи, включени в индекса.

Тайванският индекс Taiex отчете спад от 3,5 на сто, което е най-голямото понижение сред регионалните борси. Всички индекси с изключение на китайския и новозеландския завършиха на червено.

В Япония цените на акциите паднаха заради намаляващото търсене на стоки за широко потребление, което намали потенциалните приходи на компаниите от морския транспорт и суровинния сектор. Загуби отчетоха и банките след вчерашното им поскъпване. Основният индекс Nikkei 225 Stock Average спадна с 223,81 (1,8 на сто), затваряйки на 12 400,65 пункта. Днешният спад заличи половината от спечелените позиции вчера.

Негативните настроения властваха и на борсата в Хонконг, заличавайки най-голямото покачване от над 5 месеца. Основният индекс Hang Seng изгуби 402,17 пункта до 20 392,10 пункта, което се равнява на спад от 1,9 на сто. С най-голям принос за поевтиняването на акциите бяха финансовите компании - на тях се дължи 36 на сто от отчетения спад.

В Китай цените на акциите се покачиха за първи път от три дни, като най-голямо покачване регистрираха авиолиниите, след като намаляха притесненията, че разходите за гориво ще ограничат възможностите за печалба. Индексът CSI 300 се покачи с 12,63 пункта, или 0,6 на сто, до 2139,15 след като загуби 5,5 на сто през изминалите 2 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още