IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тютюневият гигант Altria поглъща конкурент за 10 млрд. долaра

Поглъщането на производителя на тютюна за дъвчене Skoal ще струва на Altria 10,3 млрд. долара.

11:40 | 08.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Тютюневият гигант Altria поглъща конкурент за 10 млрд. долaра

Американската компания Altria, производител на цигарите Malboro, се е договорила с тютюневата компания UST за нейното поглъщане, пише Wall Street Journal. Поглъщането на производителя на тютюна за дъвчене Skoal ще струва на Altria 10,3 млрд. долара. За всяка акция на UST американската компания ще заплати по 70 долара.

В резултат на покупката на UST Altria се надява да укрепи присъствието си на пазара на бездимни тютюневи изделия, който расте с всяка година. По данни на UST броят на потребителите на тютюн за дъвчене и тютюн за смъркане (енфие) в САЩ от 2001 г. насам се е увеличил с 4,7%, а продажбите растат с 6-7% годишно. В същото време забраната за пушене на обществени места е довела до снижаване на продажбите на цигари с 3-4% годишно.

Altria притежава 100% от акциите на тютюневата компания Philip Morris и контролира половината от американския пазар на цигари. До началото на 2008 г. Altria е произвеждала тютюна за дъвчене Taboka Tobaccopaks, който не предизвиква слюноотделяне.

Компанията UST, която е базирана в щата Кънектикът, е специализирана в производството на бездимни видове тютюневи изделия. Тя контролира над 30% от американския пазар на тютюн за дъвчене и смъркане. Печалбата на UST за 2007 г. възлиза на 1,95 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още