IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още една банка фалира в САЩ

Банката Silver State Bank в щата Невада бе принудена да затвори врати

11:01 | 08.09.08 г.
Още една банка фалира в САЩ

Банката Silver State, Невада бе затворена от регулаторните органи в САЩ, като по този начин стана единадесетата банка, фалирала през тази година заради ръста на лошите ипотечни заеми, предизвикан от най-сериозната криза на жилищния пазар от времето на Голямата депресия, съобщи Bloomberg.

Silver State, която притежава активи на стойност 2 млрд. долара и депозити за 1,7 млрд. долара, бе затворена от местните органи на Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC). Nevada State Bank, Лас Вегас, ще поеме депозитите на Silver State, като офисите на фалиралата банка ще бъдат отворени отново днес като клонове на Nevada State and National Bank of Arizona, се казва в съобщението на FDIC.

Банките фалират с най-бързо темпо от 14 години, което накара регулаторните органи публично да наредят на десетки банки да наберат допълнителен резервен капитал или да ограничат бизнеса си. Калифорнийската IndyMac Bancorp, разполагаща с активи на стойност 32 млрд. долара, бе затворена на 11 юли, превръщайки се в третия по големина банков фалит, който доведе до намаление с 14 на сто на фонда за гарантиране на депозитите в САЩ, който в края на второто тримесечие разполагаше с 45,2 млрд. долара.

През юли от Silver State обявиха напускането на директора на банката Андрю Маккейн, който е син на кандидата за президент на републиканците Джон Маккейн.

Nevada State Bank ще закупи застрахованите депозити с премия от 1,3 на сто, съобщават от FDIC. Silver State е имала и негарантирани депозити по 500 от сметките си. FDIC застрахова депозити на стойност до 100 хиляди долара.

От FDIC съобщиха миналата седмица, че 117 банки са класифицирани като „проблемни“ през второто тримесечие, което е увеличение с 30 на сто спрямо първите три месеца. От агенцията обаче не назоваха проблемните банки.

„Още банки ще попаднат в списъка с влошаването на проблемите с кредитирането“, каза на пресконференция на 26 август председателят на FDIC Шийла Беър.

FDIC е затворила 37 банки от октомври 2000 г.

Цената на акциите на Silver State остана непроменена на ниво от 56 цента за акция по време на търговията на Nasdaq, след като изгуби 97 на сто от стойността си през изминалата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още