IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан: Не гледайте на Фед като на магическа касичка за пари

Бившият председател на Федералния резерв смята, че правителството се нуждае от нови правомощия, закони и ограничения при оказване на помощ на изпаднали във финансови затруднения компании

10:55 | 06.09.08 г.
Грийнспан: Не гледайте на Фед като на магическа касичка за пари

Обезпокоен от краха на петата по големина инвестиционна банка в САЩ, Bear Stearns, бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан пропагандира нов начин на оказване на правителствена финансова подкрепа на компаниите, чийто внезапен колапс може да дoнесе непоправими поражения върху икономикaта и финансовата стабилност в страната, пише AP.

Според Грийнспан Конгресът трябва да даде на правителството нови правомощия за разрешаване на проблемите на компаниите, изпаднали във финансови затруднения, с които да се минимизират потенциалните загуби за американския данъкоплатец. По принцип Грийнспан има репутация на човек с резерви към делегирането на допълнителни пълномощия на правителството. Въпреки това в кризисни ситуации, трябва да има ясна процедура за оказване на спасителни действия, вместо да се разчита на Фед да се справя с това, смята той.

Група от висококвалифицирани финансисти трябва да бъде опълномощена бързо да решава дали компания с недобри резултати представлява съществен риск за цялата икономика в Щатите. Ако е така, дейността на компанията ще бъде прекратена.

„Нуждаем се от закони, които да определят и ограничат условията за защита от фалит – закони, които опълномощават Министерството на финансите да използва парите на данъкоплатците, за да парира систематични фалити по прозрачен и пряк начин вместо заобиколно посредством централната банка, както беше случаят с Bear Stearns“, пише Грийнспан в една от книгите си.

Критиците се опасяват, че безпрецедентните действия на Фед – финансовата подкрепа за придобиването на Bear Stearns от JPMorgan Chase & Co през март – излагат данъкоплатеца на риск от загуби за милиарди долари. Освен това те провокират финансовите компания към поемане на непремерени рискове, смята той.  

Настоящият председател на ФЕД, Бен Бернанке усилено защитава действията на Фед с аргумента, че те са необходими за предотвратяване на колапса на цялата финансова система, което е щяло да разруши цялата икономика в САЩ.

При управлението на Бернанке, Федералният резерв предприема редица необичайни, до известна степен противоречиви действия за укрепване на нестабилната финансова система и за по-свободно кредитиране. През март Фед позволи на инвестиционните къщи да теглят краткосрочни заеми по спешност директно от централната банка. През юли Фед позволи на ипотечните фирми Fannie Mae и Freddie Mac да се възползват от същата програма. От години подобни привилегии за кредитиране са били предоставяни само на търговските банки, които са под много по строг регулаторен надзор.

Грийспан се опасява, че Конгресът ще сметне Федералния резерв за "магическа касичка" за безвъзмездно кредитиране.

Според Грийснпан САЩ отдавна са се отказали от идеята, че кризите трябва да бъдат разрешавани единствено от пазарните сили.

Бившият председател на Фед е скептично настроен към предложения от министъра на финансите, Хенри Полсън,  радикален план, според който Фед трябва да е отговорен за запазване на стабилността на финансовия пазар. „Може и да искаме другояче, но законотворците не могат надеждно да предскажат финансовите и икономическите шокове или последствията от икономическите дисбаланси“, казва Грийнспан.

Според него икономиката в САЩ е на ръба на рецесията.

В ретроспективен аспект, Грийнспан казва, че правителствата и централните банки едва ли биха били способни да променят посоката на допреди силния жилищен пазар или да вразумят инвеститорите, жертва на трескава еуфория.

Според него обаче правителството е трябвало да преследва измамните ипотечни практики.

Хората, които регулират банките,са екперти в областта на счетоводството, банковото дело и управление на риска, но не са достатъчно подготвени за тази задача – тя изисква професионалисти от изпълнителната власт, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още