IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dell планира продажба на компютърни фабрики

Запознати със ситуацията очакват Dell да продаде повечето и дори всички свои фабрики в рамките на следващите 18 месеца

14:18 | 05.09.08 г.
Dell планира продажба на компютърни фабрики

Компютърната компания Dell Inc възнамерява да продаде фабриките си по света с цел съкращаване на разходите и увеличаване на печалбата, пише Wall Street Journal.

През последните месеци от компанията се обръщат към доставчици на компютърна техника с oферти за продажба на фабрики.

Запознати със ситуацията очакват Dell да продаде повечето и дори всички свои фабрики в рамките на следващите 18 месеца.

Купувачът най-вероятно ще е голям доставчик на компютри, повечето от които са базирани в Азия.

Първоначално фабриките са били пригодени за пазара на персонални компютри, движен от корпоративните клиенти, които поръчват голям брой настолни компютри.

През последните три години обаче, ръст е имало основно по направлението на преносимите компютри, продавани в търговските вериги на индивидуален принцип.

Базираната в Тексас Dell изостава от конкурентите си във въвеждането на добре интегрирана система за производство на преносими компютри.

Компанията може би ще се сблъска в няколко пречки при продажбата на фабриките. Купувачите може да имат известни колебания относно закупуване на фабрики на места, където разходите за работна ръка са високи, като САЩ например.

Освен това някои от съоръженията може да са обвързани с договори с местните органи на управление. Заводът на Dell в Северна Каролина например получава няколко милиона долара от опрощаване на данъци с условието фабриката да отговори на определени цели за работни места и местни инвестиции до 2015 г.

Въпреки че фабриките на Dell все още се смятат за ефективни при производството на промишлени количества от настолни персонални компютри, фабриките, които се притежават от компаниите не са считани за най-евтиния начин за производство на лаптопи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още