IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американската GM и руската ГАЗ станаха станаха партньори в италианска фирма

VM Motori през миналата година е имала оборот от 400 млн. евро, като е произвела около 96 хил. двигатели

17:49 | 03.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американската GM и руската ГАЗ станаха станаха партньори в италианска фирма

General Motors и руският производител на автомобили ГАЗ постигнаха съгласие за по 50% участие на всяка в капитала на италианския производител на дизелови двигатели VM Motori, съобщава К2Kapital по официална информация от GM.

Подписването на договора е станало възможно, след като групата ГАЗ е придобила 50% дял във VM Motori от Penske Corporation, която до миналата година (когато е продала половината от дела си на GM) е била единствен собственик на италианската фирма.

VM Motori е снабдявала с двигатели автомобили на Opel и е участвала в технологичното развитие на GM Daewoo. Създадената преди 50 години VM Motori за миналата година е имала оборот от 400 млн. евро, като е произвела около 96 хил. двигатели, 80% от които са изнесени в чужбина.

Във връзката със сделката председателят на управителния съвет на ГАЗ е посочил, че договорът с General Motors позволява достъп на ГАЗ до разработката и производството на всички видове дизелови двигатели на VM Motori. От своя старана вицепрезидентът на GM Powertrain Europe е заявил, че новото съвместно предприятие ще разшири кръга от клиенти на италианската фирма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 03.09.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още