IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европарламентът поиска незабавно изтегляне на Русия от Грузия

В приетата резолюция се подчертава значението на Грузия за подобряване на енергийната сигурност на ЕС

14:14 | 03.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Европарламентът поиска незабавно изтегляне на Русия от Грузия

В приета днес с голямо мнозинство резолюция депутатите в Европейския парламент призовават Русия да зачита суверенитета и териториалната цялост на Грузия, остро осъждат признаването от руска страна на независимостта на Южна Осетия и Абхазия и искат пълно и незабавно изтегляне на руските войски от Грузия, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Според текста на резолюцията политиката на ЕС спрямо Русия трябва да бъде преразгледана, като същевременно ангажиментът на ЕС в района на Черно море трябва да бъде задълбочен чрез създаването на Черноморски съюз.

ЕП „настоятелно призовава“ Русия да спазва поетите ангажименти съгласно споразумението за прекратяване на огъня, като се започне от пълното и незабавно изтегляне на нейните войски от самата Грузия. В случай че руската страна не спази тези ангажименти, Съветът и ЕК трябва да преразгледат политиката си спрямо Русия.

Парламентът подкрепя също така решението на Европейския съвет да отложи преговорите за сключване на споразумение за партньорство и сътрудничество до изтеглянето на руските войски на позициите им отпреди 7 август.

Депутатите призовават ЕК да предложи споразумения за реадмисия и облекчаване на визовия режим с Грузия, които да са най-малкото равностойни на тези, които вече съществуват с Русия.

В резолюцията се отбелязва спешната необходимост от помощ за възстановяване след конфликта, като се приветства решението на Съвета да свика международна донорска конференция за възстановяването на Грузия.

Европейският парламент изисква от Съвета да обмисли разполагането на мисия от наблюдатели в рамките на европейската политика за сигурност и отбрана (ЕПСО), която да допълва мисиите на ООН и ОССЕ, и приветства решението да се назначи специален представител на ЕС за кризата в Грузия.

В друг параграф от резолюцията се изисква спешното провеждане на независимо международно разследване, „за да се установят фактите и да се постигне по-голяма яснота по отношение на определени твърдения“.

Резолюцията подчертава значението на Грузия за подобряване на енергийната сигурност на ЕС, осигурявайки алтернативен на Русия път за пренос на енергия.

В заключение депутатите очакват „твърд политически и бюджетен ангажимент“ на ЕС за реализирането на проекта Набуко, който ще преминава през територията на Грузия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още