IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Абу Даби инвестира 1 млрд. долара във филмова компания

Ходът е част от опитите на Абу Даби да разшири икономическата си база към сектора на услуги, туризъм и производство, отмествайки фокуса си от добива на нефт и земен газ

12:38 | 03.09.08 г.
Абу Даби инвестира 1 млрд. долара във филмова компания

Държавната медийна компания Abu Dhabi Media Company (ADMC) в Абу Даби е формирала дъщерна компания за финансиране на филмови продукции и планира да инвестира повече от 1 млрд. долара за всички етапи на заснемането на до 40 игрални филма в следващите пет години, съобщава The National.

Компанията, наречена imagenation abu dhabi, ще формира смесени дружества с представители от холивудската филмова индустрия и на други чуждестранни фирми за създаване на филми, които да бъдат разпространени глобално, като същевременно ще работи с филмопроизводители от Близкия Изток за продуцирането на филми на арабски език или на два езика.

Филмовото дружество е част от опитите на Абу Даби да разшири икономическата си база към сектора на услуги, туризъм и производство, отмествайки фокуса си от добива на нефт и земен газ.

„Идеята за imagenation е да се създадем връзка с филмовата общност и по този начин да усвоим уменията и да развием индустрия в Абу Даби,“ казва изпълнителния директор на ADMC.

Този ход предствалява втората вълна на сдружения с Холивуд, инициирани от ADMC.

Първата е била сделка за милиарди долари, сключена миналата есен с Warner Brothers и Aldar Properties за изграждане на тематични парк, хотелски комплекс и верига от кина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 03.09.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още