IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Персоналът на Боинг заплашва със стачка

В случай на стачка компанията ще губи по 100 млн. долара за всеки ден спиране на работата

11:35 | 03.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Персоналът на Боинг заплашва със стачка

Членовете на профсъюза на механиците и работниците, занимаващи се със сглобяването на пътническите самолети на Боинг, трябва да решат днес дали ще провеждат обща стачка, съобщи РИА Новости.

Независимо от това, че в последния вариант на предложението си към персонала, ръководството на компанията предвижда бонус до 5000 долара и ежегодно увеличение на заплатите на всички работници, а също и социални придобивки, които за 3 години са на обща стойност 34 000 долара за всеки работник, ръководството на профсъюзите съветва работниците да не приемат този договор с работодателите.

По-късно днес всичките 27 000 работници, занимаващи се с посочените дейности в Боинг, ще гласуват дали са съгласни с условията на работодателите, и ако не - кога точно да започне стачката.

Според правилата на профсъюзите, за да бъдат приет новият трудов договор, трябва да са съгласни половината от работниците, но, за да започне стачка, е необходимо мнозинство от две трети от гласуващите.

Основните точки от договора с ръководството на Боинг, по които не са съгласни профсъюзите, са размерът на заплатите, условията по медицинското обслужване и пенсионни въпроси.

Сега средно на месец работниците на Боинг получават по 4600 долара, без да се броят премиите и заплащането на извънредния труд.

От Боинг вече са изчислили, че в случай на стачка компанията ще губи по 100 млн. долара за всеки ден спиране на работата, а е възможно да има проблеми и с изпълнението на поръчките за производство на новия Боинг-787.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още