IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола продължава да пада

Минималните щети, които е нанесъл ураганът Густав, дадоха повод за масирани разпродажби

08:55 | 03.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола продължава да пада

Петролът се понижи отново по време на вчерашната търговска сесия в Ню Йорк, която беше първа за седмицата след почивния ден в понеделник. Като основна причина за разпродажбите на черното злато анализаторите посочиха минималните щети, които ураганът Густав е нанесъл на рафинериите в Мексиканския залив, както и новото поскъпване на американския долар, което значително ограничава атрактивността на суровините като алтернативна инвестиция за предпазване на стойността на парите от инфлация.

Наблюдение от въздуха на платформите и съоръженията за добив на петрол в Мексиканския залив, направено от американската брегова охрана е показало, че за момента няма значителни щети или разливи, съобщава Bloomberg. Това кара мнозина да не очакват проблеми с петролните доставки и цената на черното злато тръгна надолу.

За поевтиняването на суровината допринесе и поскъпването на долара до най-високата му стойност срещу еврото за последните близо седем месеца в очакване на днешните данни за брутния вътрешен продукт на еврозоната. През последните седмици изгледите за европейската икономика се влошиха, като опасенията бяха подхранени и от вчерашния доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), в който се казва, че еврозоната е по-близо до рецесията от САЩ.

В първата търговска сесия за седмицата в Ню Йорк петролът с доставка през октомври понижи цената си с 5,75 долара (5,0 на сто) до 109,71 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 8 август насам. На електронната платформа на борсата суровината губи още 50 цента и в азиатската търговия се разменя по 109,16 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта Брент поевтиня с 1,07 долара (1,0 на сто) до 108,34 долара за барел. В електронната търговия контрактите с доставка през октомври продължават да поевтиняват, губейки още 34 цента до 107,97 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 03.09.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още