IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лукойл инвестира 5 млрд. долара в газови проекти в Узбекистан

Компанията проучва възможността за строителство в Узбекистан на свой газохимически комбинат

12:19 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл инвестира 5 млрд. долара в газови проекти в Узбекистан

Руската петролна компания Лукойл планира в следващите 7 години да инвестира общо около 5 млрд. долара в реализацията на газови проекти в Узбекистан, съобщи президентът на компанията Вагит Алекперов, цитиран от Интерфакс.

Алекперов участва в провеждащите се в Ташкент руско-узбекски преговори между делегации на двете страни, оглавявани от премиерите Владимир Путин и Шавкат Мирзияев.

Алекперов е отбелязал, че досега Лукойл е инвестирал над 500 млн. долара в своя първи проект на територията на Узбекистан – разработка на газово находище, което дава възможност да се добиват около 3 млрд. куб. м природен газ годишно.

По думите на президента на Лукойл другите перспективни проекти на петролната компания в Узбекистан са разработването на две големи газови находища, за реализацията на които през следващите години ще са необходими около 5 млрд. долара. В резултат на това руската компания ще може да добива на територията на Узбекистан над 12 млрд. куб. м газ годишно.

Алекперов е съобщил още, че Лукойл проучва възможността за строителството в Узбекистан на свой газохимически комбинат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още