IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ помага на сръбската централна банка в шест области

Програмата е важна стъпка към засилване на икономическото и финансово сътрудничество между двете банки

15:20 | 01.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ помага на сръбската централна банка в шест области

Европейската централна банка стартира програма за подпомагане на Националната банка на Сърбия при въвеждането на някои политики и обучението на персонала, съобщи Business News.

Програмата е важна стъпка към засилване на икономическото и финансово сътрудничество както между двете банки, така и между ЕС и Сърбия.

Програмата ще покрива шест области, включително банков надзор и хармонизацията на сръбското законодателство с европейските практики.

Другите четири области са либерализацията на капиталовите потоци, воденето на монетарна политика и управление на валутните курсове, монетарната и финансова статистика, както и тази на платежния баланс, и защитата на клиентите на финансови услуги.

ЕС финансира програмата с 400 хил. евро.

Програмата е деветмесечна и ще приключи през месец май 2009 г. с изготвяне на Анализ на потребностите на регулаторната и операционна рамка на Националната банка на Сърбия, както и на нейните политики и практики. Основната цел е определяне на областите, в които банката е необходимо да въведе нова правна рамка, политики и практики, свързани с подготовката на централната банка за пълноправно членство в Европейската система от централни банки при присъединяването на Сърбия към Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още