IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ураганът Густав спря 3/4 от добива на петрол в Мексиканския залив

Американският добив на петрол намаля с 1,56 млн. барела на ден заради Густав

09:44 | 01.09.08 г.
Ураганът Густав спря 3/4 от добива на петрол в Мексиканския залив

Ураганът Густав стана причина за спирането на 3/4 от добива на петрол в Мексиканския залив, където пък е съсредоточено 26 на сто от целия американски добив на петорл, съобщи Bloomberg.

По време на електронната търговия петролът се покачи значително и стигна 118 долара за барел, или ръст с 2,2 на сто (2,54 долара) спрямо цената на затваряне от петък. Към момента фючърсите за доставка през септември се търгуват на 116,36 долара за барел или с 0,8 на сто по-високо от миналата седмица.

Август не беше най-добрият месец за производителите на петрол, тъй като цените се понижиха със 7 на сто. Въпреки това обаче от началото на годината черното злато се е покачило с 22 на сто.

Поради наближаващия ураган на платформите, разположени в Мексиканския залив, американският добив на петрол с намаля с около 1,56 млн. барела на ден, което е около 9,8 на сто от целия американски добив на петрол. До момента над 2 млн. души са евакуирани, тъй като се очаква ураганът да достигне крайбрежието на Луизиана по-късно днес.

Лондонският сорт Брент също регистрира ръст. Фючърсите за доставка през септември се покачиха с 1,3 на сто до 115,56 долара за барел. По-късно обаче договорите се понижиха отново и последно се търгуваха на 114,70 долара.

Според метеоролозите Густав може да причини токови удари и сериозни валежи, но все пак ще бъде по-слаб от Катрина. Густав бе категоризиран като ураган от категория 3, докато Катрина достигна 5, което е най-високата категория. След опустошенията, предизвикани от Катрина, петролът се повиши с 5,4 на сто, тъй като ураганът затвори 95 на сто от платформите в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още