IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Carrefour нарасна заради добрите резултати в Латинска Америка

Оперативната печалба на търговската верига нараства с 5,5% до 1,404 млрд. евро за първото полугодие

12:21 | 29.08.08 г.
Печалбата на Carrefour нарасна заради добрите резултати в Латинска Америка

Втората по големина търговска верига в света – френската Carrefour, отчете ръст от 5,5% на оперативната си печалба за първата половина на годината благодарение на силния пазар в Латинска Америка, съобщи Ройтерс.

Оперативната печалба нараства до 1,404 млрд. евро, което отговаря на средната прогноза на анализатори, анкетирани от агенцията. През юли, когато публикува данните за продажбите за първото полугодие, Carrefour прогнозира повишение от 5% на оперативната печалба за периода.

Въпреки че признава, че икономическият климат остава „труден“, главният изпълнителен директор на компанията Жан-Луи Дюран казва: „Не виждаме никакво допълнително влошаване на условията в сравнение с 9 юли“.

Компанията провежда план за намаляването на цените на 300 продукта, защото клиентите й усещат натиска от поскъпването на хранителните продукти и заради конкуренцията с дискаунт веригите като германските Aldi и Lidl, както и подразделението Leader Price на френския конкурент Casino.

Силното повишение на оперативната печалба със 75,3% в Латинска Америка оказва подкрепа на данните за първото полугодие, но във Франция се регистрира спад на печалбата от 0,8 на сто. Според Дюран продажбите във френските хипермаркети са малко по-добри през юли и август в сравнение с първата половина на годината.

Нетната печалба нараства с 1,2% до 750 млн. евро, по-малко от средната прогноза на анализаторите за 761,5 млн.

Компанията е потвърдила целите си за цялата 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още