IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската мафия върлува на финансовите пазари в страната

Според експерти Якудза се е превърнала в най-голямата инвестиционна компания в Япония

12:47 | 28.08.08 г.
Японската мафия върлува на финансовите пазари в страната

Японската мафия Якудза е предприела атака по всички фронтове на финансовия пазар в страната, която може да доведе до свързването на стотици публични компании с престъпната групировка, пише Times.

Националната полицейска агенция на страната (NPA) призна, че е вплетена в борба за икономическата стабилност и международна репутация на Япония.

Полицейски разследвания показват, че членове на Якудза са станали агресивни брокери и спекуланти с акции на публични японски компании. Също така посредством мрежа от около хиляда фиктивни компании заемат високи позиции в списъка на акционерите на много компании, които дори може би не ги свързват с криминалните среди.

Според експерти новите дейности на престъпната групировка са превърнали Якудза в най-голямата инвестиционна компания в Япония. В официални документи NPA предупреждава, че пренасочването от криминалното бизнес поле от наркотици и проституция към финансовите пазари е „болест, която ще разтърси основите на икономиката“.

Японската комисията по ценните книжа и фондовите пазари е съставила списък със стотици компании, за които се подозира, че по директен или индиректен начин имат връзка с нечисти пари. Списъкът включва повече от 200 публични компании, много от които са доста известни в Япония.

Проблемът се е изострил до такава степен, че фондовата борса в Осака е била принудена да въведе изцяло нова система за наблюдение, за да установи кои компании имат директна връзка с мафията или средства с престъпен произход. Акциите на десетки компании са изправени пред риск акциите им да бъдат делистнати, твърди източник от борсата.

Освен финансовите пазари Якудза се насочва и към строителния сектор и пазара на недвижими имоти. Най-големият риск според полицията е това, че Якудза копира оперативните стратегии на световни корпорации да прехвърля голяма част от финансовите си измами към подизпълнителни групи.

Според някои наблюдатели проблемът с мафията е достигнал неконтролируеми мащаби през последните месеци. Много от престъпните банди са започнали да наемат брокери, наскоро съкратени от големите финансови къщи заради кредитната криза.

Според проучване на националната телевизия в страната няколко Якудза банди дори управляват свои собствени компании за търговия с акции. Присъствието на квалифицирани бивши банкери, брокери и счетоводители в редиците на мафиотите е довело до значително повишение в приходите на групировката и е направило практически невъзможно различаването на легалните и нелегалните средства, циркулиращи на японския пазар, се казва в наскоро публикувана книга по темата.

Едно от последните разкрития е появата на компании за одит, свързани с престъпната групировка, казва Джошуа Аделстайн, автор на книги за Якудза. Именно чрез тях, казва той, Якудза успява да манипулира както приходите, така и цените на акциите на редица малки публични компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още