IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тропическата буря Густав вдигна цената на петрола

Очаквания, че стихията ще бъде най-унищожителната от урагана Катрина досега доведоха до поскъпване на черното злато

09:00 | 28.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Тропическата буря Густав вдигна цената на петрола

Цената на петрола се повиши през изминалото денонощие, тъй като опасенията за движението на тропическата буря Густав и щетите, които тя може да нанаесе върху производството на петрол в Мексиканския залив. Основната причина за страховете на специалистите е обстоятелството, че в региона на залива се добива около 14 на сто от производството на петрол.

Очакванията на синоптиците са на 1 септември Густав да достигне крайбрежието на Луизиана, където има силна концентрация на платформи за добив на петрол и газ, съобщават от Националния център за урагани в САЩ, цитирани от Bloomberg. Бурята би могла да прерасне в ураган от калибъра на Рита и Катрина, разрушенията от които доведоха до рекордни цени на петрола, смятат анализаторите на AccuWeather.com.

За повишението в цената на петрола допринесоха и данните за петролните запаси на САЩ. Те показаха понижение на запасите от петрол в размер на 177 хил. барела до общо 305,8 млн. барела. По-значително беше понижението при бензина, като то възлезе на 1,18 млн. барела, отбелзвайки пети пореден седмичен спад.

Цената на петрола се повиши с 1,6 на сто (1,88 долара) до 118,15 долара за барел по време на вчерашната търговска сесия в Ню Йорк. В часовете на електронна търговия котировките нарастват с още 1 долар и в азиатската сесия достигат 119,15 долара за барел.

В Лондон цената на петрола от сорта Брент се повиши с 1,4 на сто (1,59 долара) до 116,22 долара за барел вчера. В последствие на електронната платформа на борсата октомврийските фючърси поскъпват с още 98 цента и достигат 117,20 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още