IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изтичане на мозъци от Прибалтика заради лошото финансиране на образованието

Поне 50% от учениците от най-добрите средни училища в балтийските страни ще се обучават в чужбина

16:11 | 28.08.08 г.
Изтичане на мозъци от Прибалтика заради лошото финансиране на образованието

Студентите от Литва, Латвия и Естония напускат страните си, разочаровани от качеството на висшето образование в тях, пише Bloomberg.

По-малкият бюджет, заделян за образование след 1991 г., и приемането на страните в Европейския съюз карат зрелостниците, които наброяват 75 хил., да търсят по-добро образование другаде.

„Получаваш много по-добро образование за същите пари в Холандия,“ казва бъдещ студент от Вилнюс, които не харесва висшето образование в своята страна заради липсата на качество, техническа база и внимание.

Поне 50% от учениците от най-добрите средни училища в балтийските страни ще се обучават в чужбина, казват от литовската изследователска група Free Market Institute във Вилнюс на база допитване до ученици, преподаватели и държавни агенции.

„Липсва мотивация за задържането на най-способните студенти“, казват от института. „Изтичането на мозъци от балтийските страни е проблем, които се обсъжда от всички, но няма достатъчно реформи.“

През 1999 г., обществените разходи за образование в Естония са били 6,1% от брутния вътрешен продукт, а през 2005 г., когато последно са били събирани тези данни, техният дял е 4,87%.

В Литва делът на разходите за образование се е понижил до 4,95% от БВП от 6,13% през 1991 г., а в Латвия - до 5,06% от 5,8%. За сравнение разходите за образование съставляват 8,2% от БВП в Дания и 6,97% в Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още