IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дубай - новият оазис за инвестиционните банкери?

Банкерите, които се преместват в Дубай, могат да очакват заплати без данъчни удръжки и с 25% по-високи премии от тези в Европа и САЩ

15:08 | 27.08.08 г.
Дубай - новият оазис за инвестиционните банкери?

Редица банкери от компании като Deutsche Bank AG, Lehman Brothers Holdings Inc., Citigroup Inc, Morgan Stanley напускат Лондон, привлечени от ръста на заплащането за финансови услуги в Дубай, пише Bloomberg.

Хонорарите, получавани от компаниите за ценни книжа в Близкия Изток, са нараснали с 5% до 612 млн. долара през първата половина на годината, като това е единственият регион в света, където се регистрира ръст. Въпреки че Близкият Изток представлява по-малко от 2% от таксите за инвестиционно банкиране в света, все пак този дял се е удвоил само за една година.

Сред по-големите сделки, реализиране през последните 12 месеца в региона, са първичното публично предлагане на акции на оператора на пристанища DP World Ltd. на стойност 4,96 млрд. долара и инвестиции от около 18 млн. долара от държавни фондове и компании от страни от Персийския залив в чуждестранни банки като Citigroup и Merrill Lynch & Co.

Банкерите, които се преместват в Дубай, могат да очакват заплати без данъчни удръжки и по-високи премии – с 25% по-високи от тези в Европа и САЩ.

Компании като Deutsche Bank, Citigroup, UBS AG и Morgan Stanley са удвоили броя на банкерите, базирани в Близкия Изток, на повече от 400 тази година, по данни, събрани от Bloomberg. Този ръст контрастира на ситуацията в Лондон и Ню Йорк, където банките обявиха повече от 100 хил. съкращения на работни места през изминалата година. Приходите от инвестиционно банкиране там не са показали признаци на подобрение и темпът на придобиванията се е понижил до най-ниската си стойност от три години.

Според някои специалисти притегателната сила на Близкия Изток може да е само мираж. Те смятат, че в държавите от Залива се предлагат прекалено много банкови услуги и притокът на банкери към региона няма да продължи.

„Когато има криза, хората се втурват и към стоковия пазар“, казва Скот Мьолер, бивш банкер от Morgan Stanley, визирайки нефтените богатства на региона. „Банките са способни бързо да изпращат техни служители, но това е реакция към краткосрочна, а не фундаментална промяна“.

Политическата нестабилност също застрашава потока от чуждестранните инвестиции и сделки в региона.

„Ако Иран се настрои по-войнствено или експанзионистично, това може да влоши доверието към емирствата“, коментира Маркъс Ноланд, консултант към Световната банка.

Все пак банкерите в Европа са изправени пред забавяне при сливанията и придобиванията след миналогодишния рекорд. Компании са обявили такива сделки на стойност 999,3 млрд. долара в Европа тази година - с една трета по-малка от миналата година. Банкерите в Ню Йорк са изправени пред още по-рязък спад, като в САЩ сливанията и придобивания са се понижили с 40% тази година.

От тази гледна точка 5% повишение на таксите за инвестиционно банкиране изглежда привлекателно.

„Много от играчите влагат големи средства в банковия сектор с надеждата да реализират голяма печалба“, казва Самир Праджан, старши изследовател към Gulf Research Centre. „Политическата нестабилност изобщо не е е проблем в краткосрочен или средносрочен план“.

Швейцарската банка UBS е получила през юли разрешително за установяване на операции в Саудистка Арабия. Банката възнамерява да основе клонове в Катар и е създала смесено инфраструктурно дружество с Абу Даби.

Goldman Sachs Group Inc. пък тази година беше обявена за консултант с най-висок рейтинг в сферата на сливанията и придобиванията в страните от Залива, изпреварвайки Citigroup.

Citigroup, която беше на едно от челните места по сделки в Близкия Изток от 2005 г. насам, днес има повече от 70 инвестиционни банкери в региона в сравнение с около 40 преди две години.

Както Citigroup, така и Goldman Sachs участваха като консултанти в покупката за 2,56 млрд. долара през януари на дял от 35% в Oger Telecom Ltd от страна на най-голямата арабска телефонна компания Saudi Telecom Cо.

Международната финансова група Morgan Stanley е увеличила персонала си в Близкия Изток на около 70 инвестиционни банкери, като повече от половината са базирани в Дубай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още