IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгария намалява данъците, за да насърчи растежа

През 2006 г. Дюрчани предприе противоположни действия като част от плана си за намаляване на рекодния бюджетен дефицит

11:22 | 27.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария намалява данъците, за да насърчи растежа

Унгарският премиер Ференц Дюрчани предлага намаляване на данъците с цел усилване на икономическия растеж, който е най-слаб от 14 години насам, съобщи Bloomberg.

Правителството иска да намали данъците с 1,2 трлн. форинта (7,4 млрд. долара) през следващите 4 години, става ясно от предложение на Дюрчани, публикувано във всекидневника Nepszabadsag.

Предвижда се намаляване на корпоративния данък и осигуровките, както и по-малко данъчно облагане за по-високите доходи.

През 2006 г. Дюрчани предприе противоположни действия като част от плана си за намаляване на рекодния бюджетен дефицит и за изпълнение до 2009 г. на условията за влизане в еврозоната. Мерките, които включваха още съкращаване на държавни служители и намаляване на субсидии, доведоха до забавяне на растежа и силен спад в популярността на премиера.

За миналата година бе отчетен растеж от 1,3 на сто – най-ниско ниво от 1993 г. насам. За второто тримесечие ръстът бе 2,2 на сто на годишна база, което е едно от най-ниските нива сред страните, присъединили се към ЕС през 2004 г. Чешката икономика нарасна с 4,5 на сто за периода, а словашката - със 7,6 на сто.

Следващите парламентарни избори в Унгария са след по-малко от две години и Дюрчани е под натиск да усили икономическия растеж и съответно – популярността на партията си. През юли социалистите са имали 22 на сто подкрепа спрямо 41 на сто за основната опозиционна партия Fidesz.

Тъй като партията на Дюрчани не разполага с мнозинство в парламента от май месец насам, Дюрчани се нуждае от опозицията за приемането на предложените мерки.

Дюрчани предлага корпоративният данък да бъде намален следващата година на 18 на сто от сегашните 20 на сто, както и да бъде увеличен необлагаемият минимум до 2 млн. форинта годишно от сегашните 1,7 млн. При по-ниски осигуровки нетният ефект от мерките за следващата година ще бъде около 300 млрд. форинта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още