IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Медведев призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия, RTS падна с над 6%

Малко други страни е вероятно да последват действията на Русия и се очаква напрежението между Запада и страната да ескалира

15:15 | 26.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Медведев призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия, RTS падна с над 6%

Основният руски индекс RTS падна с над 6 на сто, след като президентът на страната Дмитрий Медведев реши да подпише указ, с който се признава независимостта на Южна Осетия и Абхазия, съобщиха Bloomberg и Reuters.

В телевизионно обръщение Медведев обяви решението си, след което RTS се срина с 6,1 на сто до 1547,1 пункта.

Решението на Медведев се отрази и на рублата, която увеличи спада си спрямо долара, като загуби 1,2 на сто до 24,7333 рубли за долар.

Малко други страни е вероятно да последват действията на Русия и се очаква напрежението между Запада и страната да ескалира.

Вчера руският парламент одобри документ, с който предлагаше на президента да признае независимостта на двата региона.

„Това не е лесно решение, но е единствената възможност да запазим живота на хората“, е заявил Медведев, цитиран от CNN. По думите на руския президент Михаил Саакашвили го е принудил да вземе това решение с нахлуването си в Южна Осетия.

По-рано през деня руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин обяви, че страната му планира да отложи посещения на високопоставени представители на НАТО и да прекрати съвместни военни учения.

Рогозин каза още, че ще бъде целесъобразно да бъде прекратено сътрудничеството с НАТО във всички съвместни мироопазващи операции „за най-малко шест месеца“, но подчерта, че засега Русия ще продължи да сътрудничи на НАТО в Афганистан.

Същевременно говорителят на дипломатическото ведомство на Франция Ерик Шевалие обяви, че признаването на двете области „е достойно за съжаление“.

Британското правителство също „отхвърли категорично“ признаването от Русия на независимостта на Абхазия и Южна Осетия и потвърди „суверенитета“ на Грузия върху двете сепаратистки области.

Правителството в Грузия обяви, че признаването на Абхазия и Южна Осетия от Москва няма „никаква юридическа стойност“ и ще има „тежки политически последици“ за Русия.

„Това е много сериозна ситуация за Русия“, коментира Александър Рар, експерт по въпросите на Русия и Евразия към Германския съвет за международни отношения в Берлин. „Сега Русия рискува да попадне в абсолютна международна изолация“. 

„Решението на Медведев отваря вратата за евентуални санкции срещу Русия от страна на Европа и САЩ“, смята анализаторът на UniCredit в Москва Владимир Осаковски. „Ефектът върху икономиката ще се определи от силата на реакцията на Запада“.

„Продължаващото присъствие на руската армия в Грузия сега вероятно ще се разглежда като окупация. Това може да доведе до ограничения за представители на властта или компании“, добавя Осаковски.

Независимо от международните реакции, в двете области вече започнаха празненствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още