IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК настоява за ускоряване на интеграцията между европейските борси

Сътрудничеството между депозитарните институции се очаква да улесни търговията с акции между различните държави

13:32 | 26.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК настоява за ускоряване на интеграцията между европейските борси

Европейската комисия е поискала от националните регулаторни органи идеи за ускоряване на процеса по интеграция на фондовите борси на Стария континент, съобщава Financial Times. От комисията настояват за по-бързо свързване на сложната мрежа от национални клиринг и сетълмент оператори.

Искането на комисията идва четири месеца след изявлението на комисаря по вътрешния пазар и услугите на ЕС, Чарли МакГрийви, според което европейските депозитарни институции се бавят с приемането на кодекс, който да позволи тяхното взаимно свързване.

Сътрудничеството между депозитарните институции се очаква да улесни търговията с акции между различните държави и да даде по-голям избор, както на инвеститорите, така и на емитентите. Кодексът е заложен в Директивата за пазарите и финансовите инструменти, която допринесе за разбиването на монопола на борсовите институции и за появата на нови търговски платформи.

Въпреки, че до момента има над 80 официални запитвания за взаимно интегриране, отправени към различни борсови и депозитарни институции, засега никой не се е съгласил. Основните пречки за това са разликите в регулаторните рамки в отделните държави, както и страхът на някои оператори от загуба на приходи.

Комитетът на Европейските регулаторни институции съобщава, че Европейската комисия е поискала да бъдат идентифицирани мерки и договорености, които да спомогнат за подобряване на пазарната инфраструктура и да бъдат предложени решения на проблемите с регулаторните рамки в страните членки на ЕС.

От комитета уточняват, че до 19 септемвир всички заинтересовани страни могат да предоставят своите предложения. До края на годината пък регулаторите трябва да предадат предложенията на ЕК.

Искането на ЕК е в унисон и с предложението европейските компании да имат право да избират депозитарната институция, която да оперира с издадените от тях акции или облигации, предава още FT.

Според МакГрийви, организационните бариери между отделните фондови борси в Европа са сериозно затруднение за инвеститорите, които имат в портфейлите си чуждестранни акции, и също така повишават цените за търговия с ценни книжа от различни държави.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още