IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ рязко увеличиха добива на природен газ, цената му пада

Увеличението на добива в дългосрочна перспектива може сериозно да повлияе както на вътрешните, така и на световните му цени

13:58 | 26.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ рязко увеличиха добива на природен газ, цената му пада

Ръстът на добива на природен газ в САЩ за периода януари-май от 8,8% на годишна база е най-големият за последните 50 години, пише New York Times.

Същественото увеличение се обяснява със започналата успешна разработка на т. нар. нерентабилни находища, при които газът се намира под глинени пластове земя. Първото такова находище, чиято разработка е започнала преди няколко години, вече формира 7% от добива на газ в САЩ.

Според разчетите на анализатори от Deutsche Bank добивът от труднодостъпните находища в САЩ до 2011 г. може да достигне до една четвърт от общия обем газ, добиван в страната.

Настоящото увеличение на добива в САЩ силно контрастира с тенденцията към понижение през последните години. Обемът на добивания природен газ в страната постепенно се съкращава след 1970 г., а за последните 10 години е намалял с 21%.

Увеличението на добива в дългосрочна перспектива може сериозно да повлияе както на вътрешните, така и на световните цени на на „синьото гориво”, отбелязва вестникът.

Цените на газа на вътрешния пазар в САЩ към началото на юли вече спаднаха с 42%, изпреварвайки в хода си надолу понижението на цените на петрола и някои други горива.
Разбира се, съществува възможност за нови скокове на цените, но започналата разработка на „нерентабилните” находища дава увереност на представителите на тази индустрия за понижаващ се тренд на цените на газа в дългосрочна перспектива, пише още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още