IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италия обявява „хлебна“ стачка заради високите цени

Производителите на хляб обаче не са особено впечатлени от призива да не се купува хляб за един ден

09:51 | 26.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Италия обявява „хлебна“ стачка заради високите цени

Най-големите организации за защита на правата на потребителите в Италия призовават италианците да не купуват хляб на 18 септември, или т.нар. „хлебна стачка“, за да изразят недоволството си от скока в цените на хранителните продукти и да подтикнат правителството да вземе мерки, съобщи Ройтерс.

От организациите твърдят, че постоянният ръст на основните храни води до обедняване на населението.

Цената на макаронените изделия в скочила с над 30 на сто през юни, а тази на хляба – с над 13 на сто.

Организациите, които миналата година организираха еднодневна „макаронена стачка“, отново като протест срещу високите цени, смятат, че поскъпването на храните и енергията ще доведе до допълнителни разходи за италианските домакинства в размер на средно 2000 евро тази година.

Те обвиняват за ръста на цените действия на спекуланти и твърдят, че правителството не защитава гражданите. Планирани са и протести наред с „хлебната“ стачка.

Производителите на хляб в Италия обаче не са особено впечатлени от идеята за стачката. „Всеки може да си отвори собствена хлебарница и да провери пряко колко печелят в действителност производителите на хляб“, са заявили в отговор от Италианската федерация на производителите на хляб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още