IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лукойл и Роснефт искат да купят беларуската рафинерия Нафтан

И двете компании проявяват интерес и към придобиването на компанията Полимер

11:28 | 25.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл и Роснефт искат да купят беларуската рафинерия Нафтан

Руските петролни компании Лукойл и Роснефт се стремят на купят контролния пакет акции от беларуската рафинерия Нафтан, която има капацитет на преработка около 10 млн. т петрол годишно, съобщава вестник Взгляд по информация от беларуското посолство в Русия. 

Според източника от посолството двете руски компании са заинтересовани за покупката на поне 51% от акциите на Нафтан, без да се уточнява на каква стойност е пакетът акции.

Освен това и двете компании проявяват интерес и към придобиването на компанията Полимер, която впоследствие може да бъде обединена с Нафтан. Относно това коя от двете руски фирми ще бъде предпочетена за купувач от беларуската страна коментират: „Който предложи по-изгодни условия и по-привлекателен бизнес план, той ще се окаже и победител”.

Според експерти, с придобиването на контрол над Нафтан и Полимер, Лукойл и Роснефт ще затворят производствения си цикъл. Освен това руските компании имат добър опит на световните пазари и по такъв начин могат да повишат конкурентоспособността на беларуските предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още