IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първата фалирала в Дания банка от 15 години купена от централната банка

Закупуването на Roskilde Bank, включително дълговете, възлиза на 37,3 млрд. крони

11:02 | 25.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Първата фалирала в Дания банка от 15 години купена от централната банка

Датската централна банка заедно с група от финансови компании от страната ще купи Roskilde Bank A/S, след като не се намери купувач за регионалната банка, която миналия месец стана първата в страната от 15 години насам, която трябва да бъде измъкната от финансови затруднения, съобщи Bloomberg.

Централната банка и групата от финансови институции ще влеят 4,5 млрд. крони (890 млн. долара) в Roskilde. Закупуването, включително дълговете, възлиза на 37,3 млрд. крони.

Нова външна ревизия е показала, че банката има още отписвания на стойност най-малко 1 млрд. крони, което е над два пъти повече от вече отчетеното.

Roskilde получи на 10 юли „неограничена ликвидност“ от централната банка, а Датската асоциация на банкерите се съгласи да покрие нейна загуба в размер на 750 млн. крони, дължаща се на лоши кредити, отпуснати на компании за строителство на жилища. Тогава от централната банка обявиха, че подкрепата се отпуска, при условие че Roskilde си намери купувач в рамките на шест месеца.

Roskilde ще продължи да оперира под собствения си бранд.

Roskilde Bank вече не отговаря на изискванията за платежоспособност. На 14 юли от банката съобщиха, че ще отпишат 900 млн. крони за първите шест месеца на годината. Оттогава голям брой клиенти са изтеглили активите си от банката.

Акциите на Roskilde са поевтинели с 43 на сто от 10 юли и са загубили девет десети от стойността си спрямо отчетения връх през април 2007 г. Спрямо цената на затваряне на 22 август пазарната капитализация на банката възлиза на 1,02 млрд. крони.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още