IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отхвърлиха молба на Ходорковски за предсрочно освобождаване

В мотива на съда се обяснява, че той не заслужава условна присъда, тъй като не е участвал в затворническата образователна програма

13:40 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Отхвърлиха молба на Ходорковски за предсрочно освобождаване

Съдът в руския град Чита отхвърли молбата за предсрочно освобождаване на бившия шеф на петролната компания Юкос Михаил Ходорковски с мотива, че той не е взел участие в образователната програма на затвора, съобщи Ройтерс.

„Тъй като затворникът Ходорковски не е участвал в професионалната образователна програма, която му е била предложена по време на ареста му, той не заслужава да бъде освободен условно предсрочно“, е присъдата на Игор Фалилиев, съдия в ингодинския районен съд в източния сибирски град Чита, където Ходорковски излежава осемгодишната си присъда за укриване на данъци и измама.

Бившият петролен магнат твърди, че е жертва на корумпирани служебни лица, ръководени от бившия президент Владимир Путин с цел заграбване на бизнеса на Ходорковски. Според някои мнения Путин освен това се е страхувал от политическите амбиции на Ходорковски.

Адвокатите на Ходорковски заявиха, че изслушването на молбата за предсрочно освобождаване е тест за новия президент на страната Дмитрий Медведев, който беше заявил, че иска да сложи край на своеволните съдебни решения.

Ходорковски е излежал близо пет години от присъдата си. По време на изслушването той е заявил, че, ако бъде освободен, ще се оттегли от петролния бизнес и ще отдаде живота си на хуманитарна дейност и на семейството си. Той е обещал също така да не търси преразглеждане на решенията по отношение съдбата на Юкос.

Юкос беше разпродадена на части, като някои от търговете бяха определени като доста спорни. Голяма част от активите бяха закупени  от държавната петролна компания Роснефт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още