IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компютрите ще променят формата си през 2050 г.

Научна фантастика или революционни технологии в действие в близко бъдеще?

09:59 | 22.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Джъстин Ратнер. Снимка: Intel
Джъстин Ратнер. Снимка: Intel

Представете си, че притежавате компютър, който променя формата си според нуждите ви. Например мобилен компютър, който може да бъде миниатюрен, докато е в джоба ви, да приема формата на слушалка, когато го използвате като мобилен телефон или да бъде огромен и плосък, когато използвате интернет или гледате филм.

Това, според изследователи от Intel, не е просто научна фантастика, а една от технологиите, които може да влязат в действие до 2050 г. „Програмируема материя“ - така наричат учените проекта и обясняват как милиони от миниатюрни микро-роботи, наречени catoms, могат да изградят материя, която променя формата си. Ако се използва да замени кутията, дисплея или клавиатурата на компютър, тази технология може да направи възможно устройството да променя физическата си форма, за да приляга на специфичния начин, по който го използвате.

По думите на Джъстин Ратнер, главен технически директор на Intel Corporation, това ще е труден изследователски дневен ред, „но вече е постигнат стабилен напредък“. По време на специализиран форум в Сан Франциско той е демонстрирал за първи път резултатите от новаторска техника за производство на миниатюрни силициеви полусфери с употребата на фотолитография, процес, който се използва днес за създаването на силициеви чипове. Тази възможност е една от основните структурни градивни елементи, необходими за създаването на функционални catoms и се смята, че ще улесни събирането на необходимите изчислителни и механични компоненти в една миниатюрна опаковка, с ширина по-малко от милиметър. Техниката е съвместима със съществуващото масово производство и позволява възможността за произвеждане на такива catoms в големи количества в бъдещето, смятат от компанията.

Като друга обичайна за бъдещето ситуация от групата виждат как при влизане с лаптоп на летище или в обикновена стая батерията, вместо да се изразходва, се зарежда. На базата на принципи, предложени от физици от MIT, изследователи от компанията работят по Wireless Resonant Energy Link (WREL). Джъстин Ратнер е демонстрирал запалването на 60-ватова електрическа крушка без употреба на щепсел, или кабел, което е много повече от това, което е необходимо за типичен лаптоп.

Според Джъстин Ратнер в близко бъдеще предстоят огромни промени в социалното взаимодействие, роботиката и подобренията във възможностите на компютрите да „усещат” реалния свят. По думите му вече се гледа към интерфейси човек-машина и се изследва бъдещото участие на компютърните технологии в някои обещаващи промени, които ще дойдат доста по-скоро, отколкото се очаква.

Ратнер е показал по време на форума два работещи прототипа на персонални роботи. Единият от тях е с електрическо поле “pre-touch”, вградено в ръката на робота, което според изследователя е техника за новаторски начин за усещане, използван от рибите, но не и от хората, така че да могат да „чувстват” обекти дори и преди да ги докоснат. Другата демонстрация е била на напълно автономен мобилен манипулационен робот, който може да разпознава лица и да превежда и изпълнява общи команди като „Моля, почисти тази бъркотия” и др.

„Индустрията предприе много по-големи крачки, отколкото някой си е представял преди 40 години”, казва Ратнер. „Има мнения, че може би приближаваме точка на пречупване, където скоростта на напредъка на технологиите нараства с показателни темпове, а машините могат дори да надминат хората в тяхната способност да мислят в не толкова далечното бъдеще.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още