IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Броят на новите имигранти от Източна Европа на Острова рекордно нисък

Спадът се дължи най-вече на по-малкото молби за разрешителни за работа от поляци, тези от България и Румъния също са на най-ниските си нива

17:05 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Броят на новите имигранти от Източна Европа на Острова рекордно нисък

Броят на имигрантите от Източна Европа, идващи на работа във Великобритания, се е понижил до най-ниското си ниво от 2004 г. насам, когато осем от бившите комунистически държави се присъединиха към ЕС, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официални данни.

От вътрешното министерство са обявили, че са получили 40 хил. молби за разрешителни за работа от жители на осемте страни за периода април-юни, което е с 14 хил. по-малко от същия период миналата година.

Спадът се дължи най-вече на по-малкото кандидати за работа от Полша. Броят на молбите от България и Румъния също е паднал до най-ниските си нива.

Над 850 хил. източноевропейци са се регистрирали за работа на Острова от 2004 г. насам, като правителството оценява приноса на имигрантите към икономиката на страната на около 6 млрд. паунда годишно.

Евтината работна ръка на имигрантите позволяваше ниско ниво на разходите за труд. Сега обаче мнозина от тях започват да се връщат в родните си страни, тъй като растежът на Великобритания се забавя, а собствените им икономики отчитат силен ръст.

Имиграцията е наболял политически проблем сред растящото обществено недоволство от броя на чуждестранните работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още