IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газът във Великобритания поскъпва заради повреден норвежки газопровод

Фючърсите за природен газ във Велокобритания напоследък са поскъпнали с 15%

15:33 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Газът във Великобритания поскъпва заради повреден норвежки газопровод

Великобритания се опасява от съществено увеличение на цената на природния газ заради пробив и изтичане на газ от норвежкия газопровод, по който се доставя синьо гориво в страната, пише Financial Times.

Норвежката компания StatoilHydro - оператор на газопровода, по който се пренася газ от находище в Северно море, е съобщила, че ще може да отстрани повредата и да прекрати изтичането на газ не по-рано от пролетта на следващата година.

Това означава на практика, че през предстоящата зима британските електроцентрали, работещи на газ, ще бъдат лишени от значителни количества гориво. Великобритания употребява годишно около 90 млрд. куб. м газ.

Във връзка със съобщенията за относителното намаляване на доставките на природен газ за Великобритания, фючърсите за горивото напоследък са поскъпнали с 15%. Освен това с 9% са се повишили цените на електроенергията на едро. Цените на газа, тока и другите видове енергоносители са се повишили към юли средно с около 16% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още