IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Саудитска Арабия отваря фондовата си борса за чужденци

Само гражданите на 6 държави, влизащи в Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, могат пряко да инвестират на тази борса

11:18 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Саудитска Арабия отваря фондовата си борса за чужденци

Саудитска Арабия за пръв път в своята история разрешава на чужденци да правят непреки инвестиции в акции, регистрирани на нейната борса, съобщава Financial Times.

Управлението на фондовите пазари (Capital Markets Authority) вчера е заявило, че разрешава на чуждестранните инвеститори да сключват суапови сделки с „упълномощени лица” в кралството.

Индексът Tadawul All Share, пазарната капитализация на който достига около 440 млрд. долара, е един от най-закритите за чуждестранни инвеститори фондови борси в региона на Персийския залив. Само гражданите на 6 държави, влизащи в Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, могат пряко да инвестират на тази борса.

При това финансовите институции от Западна Европа проявяват все по-голям интерес към Саудитска Арабия, и големи чужди финансови групи, като Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley и Merrill Lynch, вече са открили свои офиси в кралството.

Генералният директор на HSBC Saudi Arabia, Тим Грей, е обяснил във връзка с горепосоченото: „Ние, „упълномощените лица” като HSBC Saudi Arabia, би трябвало да получим от ръководството на борсата писмо, в което се казва, че в събота трябва да подадем заявка за предоставяне на достъп до продукти като суапите и меморандуми за дялово участие в определени акции на Саудитска Арабия”. И докато писмото не се получи, е добавил Грей, не е ясно ще има ли ограничения за търгуването с определени акции и чуждестранното дялово участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още