IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия ще пази компаниите си от недобронамерени чужди инвеститори

Страната ще пази компаниите си от възможни политически влияния при инвестиции от страни като Русия, Китай и др.

18:07 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Германия ще пази компаниите си от недобронамерени чужди инвеститори

Правителството на Германия одобри днес идеята да приеме правила, които да предпазят местните фирми от чуждестранни купувачи, най-вече от чуждестранни държавни фондове, които могат да оказват политическо влияние. Това съобщи официален правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Според новите правила правителството ще може да преразглежда и да налага вето за закупуването на дялове от 25% или повече от капитала на германски фирми, когато става въпрос за сделки с купувачи извън Европейския съюз (ЕС) или Европейската асоциация за свободна търговия, ако се прецени, че тези сделки представляват риск за сигурността на Германия.

Правилата, имащи за цел да спрат разполагащите с достатъчно налични средства държавни фондове от страни като Русия, Китай и такива от Персийския залив, досега засягаха само военната индустрия. Сега те ще обхванат всички сектори.

Според икономисти и някои индустриални групи всеки знак от правителството на най-големия световен износител на стоки за действия, които биха могли да бъдат възприети от пазарите като протекционизъм, ще изплаши чуждестранните инвеститори.

От правителството обаче подчертават, че ще прибягват към ограниченията само в изключителни случаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още