IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г7 застана зад Грузия

Г7 призовава международните институции да съдействат за бързото възстановяване на страната

17:55 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Г7 застана зад Грузия

Финансовите министри на страните от Г7 обещаха в общо изявление помощ за грузинската икономика и финансова система и призоваха други страни и институции да подкрепят усилията им, съобщи АР.

Страната, в която руските войски нахлуха по-рано този месец, получава хуманитарни помощи, които са били допуснати от руските части, но няма много признаци, че войските ще се изтеглят от Грузия до петък, както обеща руският президент Дмитрий Медведев.

В изявлението си финансовите министри на Г7 подкрепят международното посредничество за решаване на конфликта.

Документът също така приветства ангажимента на Грузия и на Международния валутен фонд да разработят финансова програма за подкрепяне на грузинската икономика и призовава други международни кредитни институции да работят заедно за бързото възстановяване на разрушената инфраструктура на страната.

От своя страна, Националната банка на Грузия намали днес основния лихвен процент с един процентен пункт до 11%. Като причина за решението се изтъква желанието да се насърчи икономическия растеж и да се увеличи ликвидността заради конфликта.

„Грузия има солиден икономически фундамент в резултат на икономическите реформи и разумната политика и ние се ангажираме да й помогнем да продължи по този път“, се казва в документа.

В Г7 влизат САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още