IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американците трупат все по-големи дългове заради разходи за здравни услуги

През 2007 г. 42% от американците на възраст между 19 и 64 години признават, че са срещнали трудности при изплащане на разходите си за здравно обслужване като този дял е бил 34% през 2005 г.

15:18 | 20.08.08 г.
Американците трупат все по-големи дългове заради разходи за здравни услуги

През 2007 г. две трети от хората на възраст между 19 и 64 години в САЩ, или 116 млн., са срещнали трудности при изплащане на медицинските си разноски, отказали са се от медицинска помощ заради високите разходи, били са неосигурени, или здравната им осигуровка е била с недостатъчно покритие, сочи проучване на фондацията Commonwealth Fund.

Много от тях са използвали спестовни влогове, жилищна собственост или кредитни карти, за да покрият разходите си за здравно обслужване.

Около 72 млн. американци на възраст между 19 и 64 години, или 42% от тази възрастова група, казват, че плащането на медицинските услуги през 2007 г. е било проблемно за тях. През 2005 г. техният брой е 58 млн., или 34%, сочи проучването.

Това увеличение се наблюдава във всички подоходни етажи, но семействата с нисък или среден доход са били особено засегнати: повече от половината от възрастните с доход под 40 хил. долара признават, че са имали трудности при плащането на медицинските си разходи през 2007 г.

Делът на американците, които казват, че са се отказали от здравно обслужване заради високите разходи, се е увеличил на 45% през 2007 г. от 29% през 2001 г.

Фондацията, провела проучването, е анализирала и екстраполирала отговорите на 3 456 граждани на САЩ на базата на двугодишно проучване.

През 2007 г. около половината от хората, натрупали дългове заради здравни разноски, са имали задължения от до 2 хил. долара, докато 21% са дължали до 3 999 долара. Дълговете за медицински услуги на около 12% са възлизали на над 4 хил. долара, а на други 12% - на над 8 хил. долара.

Анкетираните признават, че е трябвало да направят труден финансов избор, за да могат да платят медицинските си сметки миналата година.

Повечето от тях казват, че са изразходвали спестяванията си, а една трета споделят, че са жертвали продукти и услуги от първа необходимост като храна и отопление или са натрупали дългове по кредитните си сметки.

Въпреки че хората, които нямат медицински осигуровки, по-често имат дългове за здравно обслужване, тези, които все пак имат осигуровки с някакво покритие, също говорят за затруднения.

Хората с осигуровки, които не покриват изцяло разходите, са с повече дългове от тези с осигуровки с по-комплексно покритие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още