IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови спекулации около Google Phone

Дългото очакване на достоен конкурент на iPhone отново бе подхранено с информации за впечатляващия смартфон на Google

10:51 | 18.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нови спекулации около Google Phone

Публикации в пресата подновиха спекулациите относно предстоящото излизане на „интелигентния“ телефон на интернет гиганта Google, наречен „GPhone“ - име, което напомня на спечелилия вече солидни позиции iPhone на Apple, се казва в коментар на АФП.

Според New York Times T-Mobile ще бъде първият американски телеком оператор, който ще пусне смартфон, оборудван със софтуера „Android“, върху който Google и още няколко компании работят от няколко месеца. Апаратът ще бъде произведен от групата HTC и се очаква на пазара преди Коледните празници, най-вероятно през октомври, казват близки до Google източници, цитирани от вестника.

В момента се чака одобрението на регулаторния орган при телекомуникациите и е възможно споразумението за съвместна дейност между Google, HTC и TMobile да бъде обявено през септември.

„GPhone“ или „Google Phone“ е предмет на интензивни спекулации още от излизането на първото поколение на iPhone преди повече от година, като целта му е да завладее пазара, към който се е насочил и Apple – този на телефоните с интернет връзка, с GPS, фотоапарат, MP3 плейър и други екстри, събрани в един-единствен апарат.

Чакан с нетърпение от любителите на технологиите като предизвикателство, което може да отнеме лидерските позиции на Apple в сегмента, GPhone е умело пазен в тайна. Което допълнително увеличава стремежа към неговото опознаване.

От една година насам се носят най-различни слухове относно цената, дизайна, възможностите на софтуера „Android“ и евентуалните безплатни услуги, като се има предвид, че Google наложи модела на безплатните приложения в интернет благодарение на приходите от реклама.

Според New York Times „става дума за телефон от луксозната гама, който ще събере в едно повечето от възможностите на конкурентните апарати като iPhone например, но също и като тези на Palm, RIM, Microsoft и Nokia“.

В YouTube пък в петък бе разпространено видео, показващо как би изглеждал бъдещият GPhone. Командите към апарата се подават с докосване на екрана (touch screen), но той е снабден и с плъзгаема клавиатура за по-голямо удобство, както е обикновено при „по-обикновените“ смартфони, насочени към потребителите, ползващи апарата за професионални цели.

GPhone ще влезе в пряка конкуренция с новата версия на iPhone - iPhone 3G, която бе пусната през юли и заради който Apple направи портала App Store, предлагащ около 1600 приложения за телефона. Като става дума за огромен пазар, интересът към който е доста силен, ако се вземат предвид изказванията на Стив Джобс от миналата седмица, че за един месец в App Store е имало над 60 млн. тегления, а генерираните приходи са били около 1 млн. долара на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още