IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Войната струва на Грузия двойно повече, отколкото на Русия

Един ден военни действия в Южна Осетия струват на Грузия близо 200 млн. долара), а на Русия - около 103 млн. долара

17:34 | 15.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Войната струва на Грузия двойно повече, отколкото на Русия

Ден военни действия струват в парично изражение на Грузия почти двойно повече, отколкото на Русия, сочат изчисления на руския Център за анализ на стратегии и технологии, цитирани от РИА Новости.

Според анализаторите 1 ден военни действия в Южна Осетия струват на Грузия 4,8 млрд. рубли (близо 200 млн. долара), докато на Русия 1 ден бойни действия струват 2,5 млрд. рубли (около 103 млн. долара).

От центъра за анализи обясняват, че при изчисленията на разходите на Русия са включили само чисто военните разходи, без хуманитарните като евакуацията на бежанците. Освен това, като разходи за унищожена бойна техника са включени само официалните данни, а действителните би могло да са по-високи. Най-висок дял от общите военни разходи на Русия – почти половината, имат тези за гориво – 1,2 млрд. рубли на денонощие.

От друга страна анализаторите признават, че им е било трудно да пресметнат разходите на Грузия за военните действия, тъй като официални данни почти няма, но трябва да се има предвид, че нейните загуби са значително по-сериозни от руските както в материално изражение, така и в жива сила. Освен това трябва да се отчита и разрушената инфраструктура в Грузия.

Така че военните действия струват на Грузия на денонощие поне 200 млн. долара, заключават анализаторите. Те обаче отбелязват, че Грузия получава значителна военна помощ от САЩ, включително закупуване на американски оръжия на половин цена от тази на световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още