IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на коли в Европа падат с 8% през юли

Най-засегнат през месеца е испанският пазар, където е отбелязано намаление на продажбите от 28% спрямо юли 2007 г.

10:31 | 15.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на коли в Европа падат с 8% през юли

Продажбите на нови автомобили в Европа са повлияни от губещата сила икономика и поскъпването на живота, като се понижават с 8% през юли на годишна база. Това показват данни на Германската автомобилна федерация, цитирани от френския вестник „Трибюн“.

За месеца на Стария континент са продадени общо 1,3 млн. автомобила.

За предходния месец юни европейските продажби в сектора бяха отбелязали спад от 7,9% според данните на Европейската асоциация на автомобилопроизводителите. Посочените от тях цифри служат за сравнение, като асоциацията традиционно не предоставя данни за юли.

„На първо място спадът е свързан с влошаването на икономическата ситуация в повечето от наблюдаваните страни, с разходите за живот, които не спират да се покачват, както и с понижение на потребителското доверие", посочват от германската федерация.

Най-засегнат през месеца е испанският пазар, където е отбелязано намаление на продажбите от 28% спрямо юли 2007 г. Сериозни понижения се отчитат и във Великобритания и Италия, съответно от 13 и 11 на сто. Във Франция пазарът остава почти непроменен, въпреки слабото понижение, а в Германия бележи лек ръст.

У нас, по данни на Асоциацията на автомобилните производители, през юли са продадени 5306 нови автомобила,  което представлява повишение от 19% на годишна база.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още