IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

British Airways, Iberia и American Airlines формират спорен алианс

Трите превозвача искат да координират маршрутите и разписанията си, за да намалят разходите за гориво

18:09 | 14.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
British Airways, Iberia и American Airlines формират спорен алианс

Британската авиокомпания British Airways (BA) ще влезе в съдружие с American Airlines, който ще позволи на двете компании да координират цените, маршрутите и разписанията си и да поделят приходите от полетите между Европа и Северна Америка, съобщи ВВС. В споразумението ще се включи и испанската Iberia, която е в процес на сливане с BA.

По този начин ще бъде създаден алианс, който ще позволи на трите компании да оперират като един превозвач по трансатлантическите маршрути.

Превозвачите ще трябва да убедят щатските регулаторни власти, че сделката не нарушава законите на страната по отношение на чуждото участие в авиокомпании.

Споразумението между трите превозвача включва сътрудничество при полетите между САЩ, Мексико и Канада и ЕС, Швейцария и Норвегия.

Целта на алианса е най-вече да се намалят огромните разходи за гориво.

От компанията Virgin Atlantic обаче заявиха, че планът ще намали конкуренцията в сектора. „Това, което те предлагат, е създаване на най-големият световен авиопревозвач“, смятат от Virgin.

По думите на изпълнителния директор на British Airways Уили Уолш сделката ще даде възможност на клиентите да избират между повече дестинации, както и по-лесни връзки между полетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още